Brugte iPhone 5S sælges som nye – Sådan ser du forskel

Salget af brugte iPhones, der sælges som nye, eksploderer
I efteråret 2014, dukkede de første brugte iPhones, der markedsføres som nye, op på prissammenligningssider som Pricerunner og Mobilpriser. Siden er flere kommet til, og i denne sommer er fænomenet nærmest eksploderet.

I dette indlæg vil vi beskrive hvorfor det kan være et problem, og hvordan du ser om din nye iPhone i virkeligheden er brugt.

Pre-owned, Refurbished, Næsten ny, Helt ny = Brugt!
Butikkerne der sælger disse brugte iPhones vil naturligvis helst ikke skilte med, at det er en brugt telefon de sælger dig. De ved jo godt at du gerne vil have en ny iPhone, og så nytter det jo ikke noget, at den de sælger er brugt.

Derfor bruges der mange kreative betegnelser for at skjule, at den nye iPhone du tror du køber, i virkeligheden er brugt.

De mest populære betegnelser er “Som ny” og “Helt ny”. Som kunde skal du naturligvis kunne stole på at en “Helt ny” telefon også er helt ny, så denne betegnelse er direkte vildledende. “Som ny” er en gråzone, men i den uddybende tekst vil du sjældent blive gjort opmærksom på at telefonen er brugt.

I sjældnere tilfælde bruges betegnelserne “Pre-owned” og “Refurbished”, hvilket oversættes til “tidligere ejet” og “renoveret”, hvilket er en mere retvisende beskrivelse, selvom der selvfølgelig ikke er nogen tvivl om at brugen af de engelske begreber, sker i håb om at du ikke tænker over hvad de betyder.

Men uanset hvad de kalder telefonen, er det ofte helt forkert, da sandsynligheden for at modtage en helt ny iPhone desværre ikke er ret stor.

Se video, sådan genkender du en brugt iPhone 5S:

Bemærk: Det går som nævnt ret stærkt med disse brugte iPhones for tiden, og siden videoen er blevet optaget, er der desværre begyndt at dukke salgsæsker op, hvor der er en IMEI label på æsken.

Se flere måder at “afsløre” om din telefon er brugt, længere nede i indlægget.

Derfor er det et problem at købe en brugt iPhone
Inden jeg kaster mig over alle ulemperne ved at købe en brugt iPhone, skal det dog nævnes at du sagtens kan opleve at den bare fungerer upåklageligt, og at du aldrig vil tænke over at den er brugt. Men at købe en brugt telefon, er lidt ligesom at spille lotto, og du ved ikke på forhånd om det er er en vinder du sidder med i hånden, eller om det viser sig at være en nitte.

Der er dog flere grunde til at det kan være problematisk, hvis du har fået dig en brugt telefon. Herunder vil jeg komme ind på de mest åbenlyse.

>> Køb mobiltelefoner og tilbehør på My-Phoneshop.dk<<

Garanti / reklamation
Når butikkerne køber brugte iPhones, bliver de samtidig solgt uden garanti fra Apple.

Som forbruger er du dog sikret 24 måneders reklamationsret, men det er udelukkende butikken der står for denne. Hvis butikken af den ene eller anden grund skulle lukke, står du dermed i en ret skidt situation, hvis der skulle opstå problemer med din telefon. I det tilfælde er der ingen der vil påtage sig reklamationsretten, og det betyde at du enten skal betale for at få evt. fejl udbedret, eller købe en ny telefon.

Batteriet kan være direkte farligt
Brugte telefoner der sælges som nye, har typisk fået udskiftet mange dele. Hvis du er heldig, er din telefon en del af Apples swap program (beskadigede telefoner de renoveres og bruges til ombytning), og så er du i det mindste sikker på at der er brugt originale dele.

Hvis du er knap så heldig, er din “nye” telefon renoveret på et uautoriseret værksted, hvor det er meget tvivlsomt at der er brugt originale dele, da de ikke sådan lige er til at få fat på.

I dette tilfælde er det især batteriet der kan give anledning til bekymring, da du ikke er sikker på at det oveholder de sikkerhedsstandarder et batteri skal, for at sikre at de ikke kortslutter eller selvantænder pga. overophedning.

Uoriginal eller brugt skæm
Hvis telefonen ikke kommer fra Apple, vil skærmen og/eller glasset også være uoriginalt, og kvaliteten kan derfor også være noget tvivlsom.

Når jeg skriver “og/eller”, er det fordi der er ret mange virksomheder der har gjort det til deres levevej, at opkøbe kasserede iPhone fronte der er blevet udskiftet på et af de mange uautoriserede iPhone værksteder.

Det vil sige at de opkøber fronte med knust glas, men hvor skærmen fungerer.

Disse kasserede fronte tager de det knuste glas af, og monterer et nyt. Ofte bliver delene solgt tilbage til værkstederne, der markedsfører dem som originale. Og det er som sådan også rigtigt nok, bortset fra at glasset ikke er originalt. Derudover “glemmer” de at oplyse at det er bruge dele. Men det kan være at jeg en dag kommer ind på det i et andet indlæg. For det er også et noget broget marked.

Så når jeg skriver at skærm og/eller glas er uoriginalt, hvis den brugte telefon ikke er renoveret hos Apple, så er det under alle omstændigheder ret skidt hvis din “nye” telefon har sådan en front.

Ingen garanti for at alle dele er i telefonen
På vores værksted har vi gennem tiden set en del renoverede telefoner, hvor der mangler indvendige dele. Det kan du selvfølgelig ikke se på telefonen, men er nødt til at skille den ad.

Eksempelvis så vi for et stykke tid siden, at en hel sending iPhone 4S telefoner, der var renoveret hos Apple, manglede flere skruer og skjold. Grunden til at vi konstaterede dette var, at mange af telefonerne havde fejl, og derfor blev indleveret til reparation.

Fælles for dem alle var at Apple afviste reklamationerne, med henvisning til uautoriseret indgreb, fordi disse dele manglede. I det tilfælde, er du ret skidt stillet som forbruger, da du vil have svært ved at bevise at delene har manglet fra start.

Din “nye” iPhone har haft fejl eller skader
Når der kommer en brugt telefon i omløb, er den med næsten 100% sikkerhed tidligere beskadiget eller fejlbehæftet.

Enten har den været indleveret til reparation på et autoriseret værksted, og da Apple ikke reparerer telefoner, men ombytter dem til nye / renoverede, har kunden der indleverede telefonen fået en anden.

Den defekte bliver derefter renoveret, hvor der blandt andet skiftes udskiftes de dele der er nævnt herover. Når telefonen er repareret og har fået ny film om sig, ser den ud som ny. Men det er den altså ikke.

Verdensomspændende problem
Problemet er ikke dansk, da disse renoverede telefoner tilbydes af distributører overalt i verden.

Vi bliver ofte tilbudt disse telefoner, og takker gang på gang nej. Men vi kan konstatere at salgsmaterialet bliver mere og mere professionelt, og langt mere organiseret.

Dette er et lille udsnit af noget af det salgsmateriale vi bliver præsenteret for. Som du kan se gør de meget ud af at vise hvad der er skiftet, og at vi skal huske at købe ekstra tilbehør som eksempelvis salgsæsker, headsets, opladerede og datakabler.

Fra salgsmateriale (klik på billederne for at se fuld størrelse):

Brugte iPhonesrefurbished1

Når vi ser prisen på disse telefoner, kan vi godt forstå at der er mange der falder for fristelsen. De er markant billigere i indkøb end fabriksnye telefoner (hvad de også bør være), og hvis man kan sælge dem til noget nær samme pris som en fabriksny telefon, er der god mulighed for at tjene gode penge på handlen.

I de værste tilfælde vi har set, skrives der på den medfølgende faktura at købet er sket efter brugtmomsloven, og at der derfor ikke er momsfradrag for købet.

Først virker det lidt sjovt, at man henviser til brugtmomsloven, når man samtidig skriver at telefonen er ny. Derefter bliver det ret tankevækkende.

Det kunne godt virke som en meget kreativ omgåelse af momsreglerne, der ikke er helt efter bogen Derudover betyder det også, at virksomheden dermed tjener endnu større beløb på disse telefoner, da 25% af den pris man bliver præsenteret for, bør være moms der skal sendes videre. I dette tilfælde er 0% moms, og hele beløbet bliver hos butikken.

En tidligere skadet telefon, har en større fejlrate
Det er meget forskelligt hvad der har været galt med telefonen, inden den er blevet renoveret. Ofte har den været tabt, og har dermed fået knust glas og / eller skærm. Det vil sige at den har været udsat for et hårdt slag, der potentielt kan være skadeligt for de indvendige dele.

Uanset hvad der har være galt med den, er der i hvert fald en grund til at den har været indleveret til reparation. Og grunden er aldrig at telefonen har fungeret perfekt, som en telefon bør.

Vi har formidlet en hel del af disse ombyttere, i forbindelse med at vi har håndteret reklamationer, og vi kan konstatere at der er en markant større fejlrate på de ombyttede enheder, end der er på helt nye telefoner.

Så når du får en renoveret iPhone, er det væsentligt mere sandsynligt at den på et tidspunkt vil begynde at fejle. Og her betyder det en hel del, at Apple ikke yder garanti eller reklamationsret, da du så er helt afhængig af hvordan sælger håndterer sagen, hvis butikken altså stadig eksisterer.

Skulle din telefon begynde at fejle, afholder butikken alle de omkostninger der er i forbindelse med afhjælpning, da Apple altså ikke vil ombytte telefonen. Det er ikke helt optimalt, da de dermed hverken kan få autoriseret hjælp, og de samtidig vil forsøge at holde omkostningerne nede på et minimalt niveau. Og fokus burde naturligvis være på, hvordan de mest effektivt sørger for at afhjælpe denne fejl.

Du kan ikke se om telefonen er brugt
Desværre er det ikke muligt at se på telefonen du køber, om den er tidligere brugt. Det burde heller ikke være et emne, når man køber en ny telefon.

Ofte vil der dog være en eller flere ting, der giver et fingerpeg om at telefonen ikke er fabriksny.

Men overordnet set skal du kigge efter følgende kendetegn, når vi taler om iPhone 5S

– Er der film om æsken? (Der kan være legitime grunde til at den ikke er der)?
– Er der et billede af en iPhone 5S i den rigtige farve på fronten af æsken?
– Er der headset i original Apple æske i salgskassen?
– Er der oplader med Apple logo i salgsæsken?
– Er der en lille folder med en quickstart guide, og pind til at åbne simkortskuffen?
– Er der label på bagsiden, med telefonens IMEI nummer?

Du kan kontrollere om det er det rigtige IMEI nummer ved at taste *#06# på telefonen, der hvor du normalt vil taste et telefonnummer du vil ringe til. Så kommer telefonens 15 cifrede IMEI nummer frem, og dette skal være det samme som står på salgsæsken, hvis der er en IMEI label.

En anden måde du kan kontrollere om det er en brugt telefon, er at taste telefonens serienummer i Apple Selfservice som du finder her: https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do

Hvis der er IMEI label på æskens bagside, vil telefonens serienummer også fremgå af denne. Også her er det en god ide at sikre, at det rent faktisk er det serienummer telefonen i æsken har.

Du finder serienummeret sådan:
-Tryk på “Indstillinger”
– Tryk på “Generelt”
– Tryk på “Om”
– Serienummeret står ca. halvvejs nede (Her kan du også se IMEI nummer)

Dette er kun vejledende, men hvis der er flere tegn på at det ikke er en ny telefon, og der her står at der ikke er garanti, så er det overvejende sandsynligt at telefonen ikke er ny.

Her er alle tegn på, at du har fået en brugt telefon
– Der er ikke folie om salgsæsken
– Salgæsken er helt hvid, eller har butikkens navn og/eller logo
– Der er ikke label med telefonens IMEI nummer på salgsæsken
– Der medfølger ikke quickstart guide
– Der er ikke headset med i kassen
– Hvis der er headset med, er der ikke Apple logo på æsken
– Der er ikke Apple logo på opladeren

Hvis én eller flere af ovenstående gør sig gældende, har du sandsynligvis fået en brugt telefon.

Som nævnt er det ikke sikkert at det er et problem, at telefonen er tidligere brugt. Men sandsynligheden for at du vil,opleve fejl, er en del større end hvis den er fabriksny. Og hvis butikken du har købt den af skulle lukke, har du ingen steder at få repareret telefonen på reklamationsretten.

 

 

Andrè Nielsen

På denne blog skriver jeg lidt om telefoni nyheder, trends, produkter, tips & tricks med mere. Når jeg ikke skriver her, udvikler jeg vores webshop, www.my-phoneshop.dk så den hele tiden har de nyeste produkter, og er let at finde rundt i. Så hele min dadligdag beskæftiger jeg mig med telefoni, og interesserer mig mest for alt det lækre tilbehør man i dag kan få.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookPinterestGoogle PlusYouTube

Leave a comment: